Nulurencontract: waar moet ik rekening mee houden?

Nulurencontract: waar moet ik rekening mee houden?

Nulurencontract: waar moet ik rekening mee houden?
Nulurencontract 
Een nulurencontract is een arbeidsovereenkomst waarin geen vaste werkuren zijn vastgelegd. Met andere woorden; de werknemer heeft geen gegarandeerd minimumaantal werkuren per week. In plaats daarvan wordt de werknemer opgeroepen om te werken wanneer er behoefte is aan zijn of haar diensten. Het salaris is meestal gebaseerd op het daadwerkelijk gewerkte aantal uren.
Let op!
Jouw werknemer met een nulurencontract is geen ZZP'er, maar gewoon een werknemer die bij jou een dienstverband heeft. 
Ook als de werknemer niet (meer) wordt ingeroosterd blijft het dienstverband bestaan.
Voordelen:
  1. Flexibel inzetten van personeel
  2. Lage personeelskosten bij weinig werk
  3. Zekerheid van inzetbaar personeel bij veel werk
Nadelen:
  1. Minder betrokkenheid
  2. Reputatierisico
  3. Inkomen onzekerheid voor werknemer
  4. Minder arbeidsrechten voor werknemer
Regels:
  • Oproeptermijn: Je moet jouw werknemer minimaal vier dagen van tevoren oproepen, anders heeft hij het recht om te weigeren. Je bent ook verplicht minimaal de uren te betalen waar je de werknemer voor oproept, ook al zeg je daarna af of pas je het aantal uren naar beneden aan.
  • Minimum uren: Je betaalt alleen alleen loon voor de daadwerkelijk gewerkte uren, althans in de eerste zes maanden van het nulurencontract. Na zes maanden geldt altijd een minimum van drie uur. Als je de werknemer maar voor één uur nodig hebt, betaal je toch drie uur.
  • Rechtsvermoeden: Een werknemer die regelmatig wordt opgeroepen, kan na drie maanden een beroep doen op een rechtsvermoeden van arbeidsomvang en een dus arbeidsovereenkomst claimen van de gemiddelde arbeidsomvang van de afgelopen drie maanden. Je bent dan verplicht voortaan het salaris te betalen over die gemiddelde arbeidsomvang van de afgelopen drie maanden.
  • Vaste uren: Na zes maanden heeft de werknemer recht op een vast aantal uren. Die dien je uit te betalen, ook als er geen werk is. Het vaste aantal uren wordt berekend aan de hand van de gemiddeld aantal uren in de drie maanden ervoor.
  • Verplicht vast contract: Je bent verplicht om de werknemer met een nulurencontract na één jaar een vast contract aan te bieden. In dit vaste nulurencontract moet je het gemiddelde aantal uren vastleggen dat hij in het jaar ervoor heeft gewerkt. Daarna geldt:
    • Na drie tijdelijke nulurencontracten die telkens direct of binnen zes maanden na elkaar zijn afgesloten, is het vierde arbeidscontract automatisch een vast dienstverband.
    • Als tijdens het tweede of volgende contract de duur van 36 maanden wordt overschreden, verandert dit tijdelijke contract automatisch in een vast dienstverband. De periode tussen contracten mag maximaal zes maanden zijn.
  • In dienst: Een werknemer met een nulurencontract is een werknemer en geen zelfstandige. Je kan de werknemer weliswaar inzetten per opdracht, maar ook als je de werknemer niet inzet blijft hij bij je in dienst.
  • Opzegtermijn: De opzegtermijn is vier dagen.
  • Ziekte: Wordt de werknemer ziek terwijl hij is ingeroosterd of wordt opgeroepen, dan heeft hij recht op loondoorbetaling van minimaal 70%. Stond de werknemer niet ingepland? Dan bestaat er geen loondoorbetalingsplicht.
  • Vakantie: Je werknemer heeft ook gewoon recht op vakantietoeslag van 8% van het loon dat hij het afgelopen jaar heeft verdiend. Je werknemer heeft naar rato van het aantal gewerkt dagen recht op betaalde vakantiedagen.
  • CAO: Je mag werknemers met een nulurencontract niet uitsluiten van een (bijvoorbeeld bij cao) verplichte pensioenregeling.
Let op! In de cao kunnen afwijkende afspraken zijn gemaakt. Controleer dit altijd eerst!