Binnen zonder kloppen: mag de overheid zomaar mijn bedrijfspand binnenvallen?

Binnen zonder kloppen: mag de overheid zomaar mijn bedrijfspand binnenvallen?

Je vraag 

Kan de overheid zomaar een bedrijfspand binnentreden/invallen en waar moeten wij op letten en wat zijn onze rechten als ondernemer.

Ons Antwoord 

Ja voor "binnentreden" in een bedrijfspand (anders dan bij een woning) heeft de overheid geen machtiging nodig. Er hoeft ook geen sprake te zijn van een serieuze verdenking o.i.d.. Wel moet de binnentreding in verhouding zijn tot het doel en de schade die daar eventueel mee wordt aangericht.

Onze Toelichting 

Eventuele materiĆ«le schade kun je vorderen bij de desbetreffende overheidsinstantie. Een bepaalde mate van ongemak en tijdverlies word je geacht te accepteren. Ik kan me voorstellen dat als het bedrijf onevenredig lang plat ligt, je een vordering hebt. Dit moet je wel onderbouwen.

De werkwijzen en bevoegdheden van de politie staan uitgebreid omschreven in bijgesloten document van de politie zelf, voor als je verder graven.

Vervolgstappen voor jou 

Zie voor een uitgebreide handleiding over wat te doen voor, tijdens en na een "inval" deze link van onze collega-advocaten, ook bijgesloten als pdf. In het algemeen is bij een volgende keer het goed om dit in de gaten te houden

  1. Vraag de ambtenaren zicht te identificeren;
  2. Vraag ze om te wachten, liefst in een aparte ruimte, om je personeel te informeren (zie bijgaande handleiding van onze collega-advocaten);
  3. Bel je advocaat;
  4. Maak van alles wat ze meenemen kopie;
  5. Noteer alles wat ze meenemen;
  6. Houd er rekening mee dat je wordt afgeluisterd;
  7. Bel je advocaat (ons)!