Geldigheid concurrentiebeding in een tijdelijke arbeidsovereenkomst

Geldigheid concurrentiebeding in een tijdelijke arbeidsovereenkomst


Je vraag 

Kunnen wij onze medewerker houden aan het concurrentiebeding in de tijdelijke arbeidsovereenkomst? 

Ons antwoord 

Ja, als het concurrentiebeding geldig is.

Een relatiebeding dat ziet op de periode na het einde van het dienstverband wordt ook gezien als een concurrentiebeding.

Ik verwijs je naar mijn onderstaande toelichting.

Onze toelichting 

Een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is in de hoofdregel niet geldig

Een uitzondering op de hoofdregel is alleen mogelijk als de werkgever aantoont dat het concurrentiebeding 'noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen’. Er gelden hoge eisen voor de motivering. Het is aan de werkgever om een duidelijke schriftelijke omschrijving te geven.

Het concurrentiebeding en de motivering moeten schriftelijk zijn

Een concurrentiebeding is geldig tot stand gekomen als: 

I. het beding met een meerderjarige werknemer is overeengekomen; 

II. het beding schriftelijk is overeengekomen; en

III. uit de schriftelijke motivering van het beding blijkt welke zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen het noodzakelijk maken dat er een concurrentiebeding geldt. Dit moet bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst kenbaar zijn voor de werknemer.

De schriftelijke motivering moet gelijktijdig met het aangaan van het concurrentiebeding worden opgenomen. Dit kan dus niet achteraf. Zonder schriftelijke motivering is het concurrentiebeding niet geldig. 

Een geldig concurrentiebeding moet ook inhoudelijk geldig blijven

Als het concurrentiebeding geldig is overeengekomen, is het vervolgens de vraag welke belangen zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zijn. De noodzaak van het beding moet bestaan op het moment van aangaan van het beding en op het moment dat de werkgever zich op het beding beroept. Dat moet per geval worden beoordeeld. Als het beding niet (meer) noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen, dan kan dat gevolgen hebben op de geldigheid van het concurrentiebeding. 


Als de werknemer onredelijk wordt benadeeld, kan dat gevolgen hebben op de geldigheid van het concurrentiebeding 

Als er een geldig concurrentiebeding is en het concurrentiebeding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen, moet er worden beoordeeld of de werknemer onredelijk wordt benadeeld door het concurrentiebeding. Als dat het geval is, kan dat gevolgen hebben op de geldigheid van het concurrentiebeding. Ook dit moet per geval worden beoordeeld. 

Bij de belangen van de werknemer kan worden gedacht aan de mogelijkheid tot een positieverbetering, de lengte van het dienstverband, de gebondenheid aan de branche en de gezins- en leefomstandigheden.

Het belang van de werkgever heeft voornamelijk betrekking op het beschermen van het bedrijfsdebiet door te voorkomen dat de werknemer kennis en informatie meeneemt naar een concurrent of nieuwe onderneming van de werknemer. De mate van investeringen door de werkgever in de werknemer kan hierbij een rol spelen.


De werknemer kan ook zonder concurrentiebeding onrechtmatig handelen  

Als hoofdregel geldt dat de werknemer vrij is om in concurrentie te treden met de voormalige werkgever. In bijzondere omstandigheden is er sprake van onrechtmatige concurrentie. 

Dat is het geval als het duurzame bedrijfsdebiet van de werkgever door concurrerende activiteiten van de werknemer stelselmatig en substantieel wordt afgebroken, waarbij gebruik wordt gemaakt van kennis en gegevens die bij de voormalige werkgever zijn verkregen. 

Denk bijvoorbeeld aan het stelselmatig benaderen van klanten van de voormalige werkgever, zodat die overstappen. 


In sommige gevallen handelt de nieuwe werkgever onrechtmatig 

In sommige gevallen is er sprake van werkgeversconcurrentie. Zo kan een nieuwe werkgever onrechtmatig handelen door te profiteren van de wanprestatie van de werknemer die het concurrentiebeding met de voormalige werkgever overtreedt. Dan moet er wel sprake zijn van bijkomende omstandigheden. 

Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als er sprake is van twee grote concurrenten, de nieuwe werkgever weet van het concurrentiebeding en de voormalige werkgever veel heeft geĂŻnvesteerd in een klant die de werknemer in zijn beheer had. 

Er kan ook sprake zijn van onrechtmatige concurrentie als de opdrachtgever een werknemer van de opdrachtnemer heeft afgetroggeld. De bijkomende omstandigheden kunnen bijvoorbeeld zijn dat de opdrachtnemer geen nieuwe opdrachten meer krijgt van de opdrachtgever, de werknemer een gekwalificeerde werknemer was in een krappe markt, etc. 


Vervolgstappen voor jou 

Om in de toekomst te voorkomen dat er sprake is van een ongeldig relatie- en concurrentiebeding in een tijdelijke arbeidsovereenkomst:

1. Stel vast welke bedrijfs- en dienstbelangen voor jullie bedrijf noodzakelijk zijn en motiveer die;

2. Neem die motivering op in de arbeidsovereenkomst bij het relatie- en concurrentiebeding.

 

Een voorbeeld arbeidsovereenkomst bepaalde tijd kun je vinden via deze link Arbeidsovereenkomst bepaalde tijd.