Heeft mijn werknemer recht op verlof als zijn of haar kind ziek is of geopereerd moet worden?

Heeft mijn werknemer recht op verlof als zijn of haar kind ziek is of geopereerd moet worden?

Jouw vragen

1. Wat is de huidige wetgeving omtrent ziekte van een kind van een medewerker. Waar heeft de medewerker recht op en wanneer?
2. Een medewerker haar kind wordt geopereerd. Heeft de medewerker recht op bijzonder verlof / calamiteitenverlof o.i.d. op de dag van de operatie? Moet de medewerker verlofdagen gebruiken of niet? 


Onze antwoorden

Wat is de huidige wetgeving omtrent ziekte van een kind van een medewerker. Waar heeft de medewerker recht op en wanneer?
Een medewerker kan bij ziekte van zijn of haar kind recht hebben op zorgverlof of calamiteitenverlof. Dat kan zijn:

a. Kortdurend zorgverlof: 

Als de medewerker zijn/haar ziek kind wil verzorgen, heeft hij/zij recht op kortdurend zorgverlof. Voorwaarde hiervoor is:

1. dat het kind verzorging nodig heeft en
2. de medewerker is vanwege de situatie de enige die het kind zorg kan geven.

Kan iemand anders de verzorging op zich nemen, bijvoorbeeld de andere ouder? Dan heeft de medewerker geen recht op kortdurend zorgverlof. Dat is ook in het geval het kind in het ziekenhuis ligt, omdat het kind dan al verzorging krijgt van iemand anders. 

b. Langdurig zorgverlof:

Als het kind langer dan een paar dagen zorg nodig heeft, dan heeft de medewerker recht op langdurend zorgverlof. Dit moet je 2 weken van tevoren schriftelijk aanvragen bij je werkgever. Je mag dit alleen weigeren als het bedrijf daardoor in ernstige problemen komt.

Aan langdurend zorgverlof mag de medewerker in 12 maanden maximaal 6 keer het aantal werkuren per week opnemen. Als het nodig is, kan binnen die 12 maanden vaker langdurend zorgverlof worden opnemen, zolang het maximum aantal uren maar niet wordt overschreden.


c. Calamiteitenverlof:
Calamiteitenverlof is volledig doorbetaald. Het mag worden opgenomen om met het kind naar de dokter of naar het ziekenhuis te gaan. Ook mag calamiteitenverlof worden opgenomen als een plotselinge en acute situatie moet worden opgelost. Bijvoorbeeld als een kind ’s ochtends te ziek blijkt om naar school te gaan.  Het moet dan wel dringend zijn: er is niemand anders die het kind kan opvangen. 

De tijd die nodig is om opvang te regelen valt dan onder het calamiteitenverlof.  Het calamiteitenverlof duurt net zo lang als nodig is om de calamiteit te regelen. Er zit geen maximum aantal uren aan. 

Opbouw verlofuren/dagen
Tijdens alle drie de vormen van zorgverlof gaat de opbouw van wettelijke verlofdagen gewoon door. Daarnaast kunnen afspraken zijn gemaakt over de opbouw van bovenwettelijke vakantiedagen en over het inhouden van de zorgverlofuren en -dagen op je bovenwettelijke vakantiedagen. Je mag als werkgever om bewijs vragen dat de medewerker de uren echt heeft gebruikt voor een calamiteit of zorg. Dit kan bijvoorbeeld een bevestiging van een afspraak in het ziekenhuis zijn of een verklaring van de huisarts.


Een medewerker haar kind wordt geopereerd. Heeft de medewerker recht op bijzonder verlof / calamiteitenverlof o.i.d. op de dag van de operatie? Moet de medewerker verlofdagen gebruiken of niet? 

In die situatie is er geen recht op zorgverlof. Als het kind in het ziekenhuis ligt vanwege een (geplande) opname/operatie en er geen sprake is van een (zeer) ernstige situatie en de verzorging/zorg met name voor rekening van het ziekenhuis komt, is er in principe geen sprake van zorgverlof. Mocht de medewerker wel van mening zijn dat zij/hij wel recht heeft op zorgverlof, dan kun je hem vragen om een verklaring van de (behandelend) arts, waaruit blijkt dat de medewerker daadwerkelijk daarbij aanwezig moet zijn. 

Je kunt natuurlijk wel altijd in goed overleg met de medewerker beslissen om hem of haar wel zorgverlof op te laten nemen in plaats van zijn of haar verlofdagen in te moeten zetten. Die ruimte heb je als werkgever.