Hoe bescherm je een idee

Hoe bescherm je een idee


Je vraag 

Je hebt een geweldig idee, en je bent het nog aan het uitwerken. Hiervoor heb je de input nodig van je collega's, je leveranciers en mogelijke partners. 
Hoe bescherm je dit idee? 

Ons Antwoord 

- alles wat je maakt goed vastleggen
- nadat je het hebt vastgelegd deponeren bij neutrale instantie, bijvoorbeeld notaris of Ideeën | Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (boip.int)
- Alle betrokkenen een goede NDA laten tekenen
- Merken en modellen registreren bij BOIP
- zorg ervoor dat iedereen die meewerkt aan de creatie ervoor tekent dat alles wat zij bedenken van jullie is

Onze Toelichting 

Alles wat een product is van je eigen creatieve geest valt op grond van de Auteurswet onder auteursrecht. Denk aan tekst, foto, video, kleding, eigenlijk alles waar je dus jezelf uniek/origineel creatief in uit. Het is van jou als jij de eerste bent en het origineel genoeg is. Dit soort dingen kan je niet deponeren, alleen als het een merk of model of octrooi is. Op het moment van ontstaan is het al van de bedenker (auteur).

Bescherming krijg je dus vanzelf op grond van het auteursrecht. Merken en modellen moet je deponeren.

Alleen een idee kun je niet beschermen. Je kan daar niet enig eigenaar van zijn. Iemand met hetzelfde idee kan dat gewoon uitvoeren. Kopiëren is niet toegestaan, dat is onrechtmatig.

Zorg dus dat je kan aantonen wat je bedenkt, wanneer je het bedenkt en dat jij het hebt bedacht. Laat vervolgens iedereen die bij jullie project is betrokken een NDA tekenen.

Later kun je aan anderen het recht geven om je idee en je auteursrechten te gebruiken. Dit gaat via een licentieovereenkomst.

Vervolgstappen 

  1. Goed vastleggen, zo uitgebreid mogelijk wat jullie hebben bedacht;
  2. Dit deponeren, en periodiek herhalen als het idee steeds meer wordt uitgewerkt. Dat kan bij Ideeën | Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (boip.int) of een notaris;
  3. Alle betrokkenen een NDA laten tekenen;
  4. Alle opdrachtnemers en partners laten tekenen dat alles wat zij zelf bedenken ook eigendom wordt van jullie;
  5. Steeds vastleggen wat je aan creativiteit hebt geproduceerd en dit veilige bewaren, met datum en tijdstip erbij.

Mochten we je nog verder kunnen helpen, dan staan we natuurlijk voor je klaar.