Hoe zorg ik ervoor dat mijn algemene voorwaarden ook gelden voor buitenlandse klanten?

Hoe zorg ik ervoor dat mijn algemene voorwaarden ook gelden voor buitenlandse klanten?

Jouw vraag

Hoe zorgen we ervoor dat onze algemene voorwaarden gelden voor buitenlandse klanten?

Ons antwoord

Dit doe je door:
(I) de bepaling in de algemene voorwaarden dat het Nederlands recht van toepassing is en de Nederlandse rechter beslist over geschillen tussen jou en buitenlandse klanten, op te nemen;
(II) op een goede manier te verwijzen naar jouw algemene voorwaarden;


Onze toelichting

(I) Het artikel over de rechtskeuze

Neem de volgende bepaling over in jouw algemene voorwaarden: 

ARTIKEL X. GESCHILLEN
1. Op alle rechtsbetrekkingen waarbij NAAM BEDRIJF partij is, is uitsluitend het Nederlands recht van toepassing. Dit geldt ook als aan een verbintenis geheel of gedeeltelijk in het buitenland uitvoering wordt gegeven of als de bij de rechtsbetrekking betrokken partij aldaar woonplaats heeft. 
2. De rechter van het arrondissement VESTIGINGSPLAATS BEDRIJF is uitsluitend bevoegd van geschillen kennis te nemen, tenzij de Nederlandse wet dwingendrechtelijk anders voorschrijft. PS: VIA DEZE LINK KUN JE DE VERSCHILLENDE RECHTBANKLOCATIES BEKIJKEN 
3. Partijen zullen eerst een beroep op de rechter doen nadat zij zich tot het uiterste hebben ingespannen een geschil in onderling overleg te beslechten.

(II) Het verwijzen

Voor het verwijzen hebben wij een online-stoomscursus ontwikkeld waarmee je concrete tips krijgt over de manier waarop je op een goede en rechtsgeldige manier naar je algemene voorwaarden verwijst. Je kunt dit via deze link bekijken.

(III) Taal van de algemene voorwaarden

Wat wellicht nog een issue kan worden, is de taal waarin de algemene voorwaarden zijn opgesteld.

Er geldt in het algemeen geen taaleis voor algemene voorwaarden. Maar: de voorwaarden moeten wel zijn opgesteld in een voor de andere partij begrijpbare taal. Hij/zij moet kunnen snappen wat er in de algemene voorwaarden staat. Dus als je de Franse markt wilt gaan bedienen, moeten je voorwaarden Franstalig zijn. Maar als je zeker weet dat uw Duitse klanten allemaal prima het Engels beheersen, dan kun je prima Engelstalige voorwaarden aanbieden in Frankrijk.

Vervolgstappen voor jou

1. Voeg het artikel zoals hierboven aangegeven, toe aan jouw algemene voorwaarden;
2. Volg de online cursus via deze link;
3. Bekijk of het nodig is om de algemene voorwaarden te vertalen in een andere taal (bijvoorbeeld Engels).