Hond van jou, hond van mij, hond van ons allebei?

Hond van jou, hond van mij, hond van ons allebei?

Wie is eigenaar van een hond? Hoe moet je als dierenarts handelen? Naar aanleiding van een vraag over het geven van gegevens over een geëuthanaseerde hond van een in scheiding liggend echtpaar, staan we in dit artikel stil bij die vraag en hoe dat wettelijke is geregeld.

Zaak

Lange tijd was een dier volgens de wet een zaak. Kortom, een ding, zoals een fiets of een stoel, waarop de regels van eigendom van toepassing zijn. Eigendom is het meest omvattende recht. Met je eigendom kan je doen en laten wat je wil!

 

Eigendom

Diegene die de hond bezit geldt als eigenaar. Als je eigendom kwijtraakt, dan kan je dat opeisen. Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan geldt in beginsel dat de hond gezamenlijk eigendom is.

 

Eigendom kan je aantonen met een aankoopbewijs of met verklaringen van de verkoper of gezinsleden. Het klinkt gek, maar dat is echt aan de orde in zaken, maar ook wanneer een poes kwijt is en de vinder deze niet wil teruggeven. Dat gebeurt!

 

Dier toch geen ding

Sinds 2013 wordt een dier beschouwd als een levend wezen met gevoel. De regels over eigendom zijn echter nog steeds van toepassing, maar we moeten ook ‘rekening houden met algemene principes die niet in de wet staan. Dat zijn de opvattingen die wij als maatschappij hebben over dieren. Het wordt niet geaccepteerd als een deurwaarder de hond van het gezin bij opbod wil verkopen.

 

In de rechtspraak zien we dit soms terug, bijvoorbeeld in echtscheidingszaken waar dan gesteggeld wordt over de vraag van aan wie de hond moet worden toebedeeld.

 

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden [1]

Het hof stelt aldus voorop dat dieren sinds de inwerkingtreding op 1 januari 2013 van voormeld artikel een van andere zaken afwijkende positie hebben, in die zin dat de bepalingen met betrekking tot zaken op dieren van toepassing zijn gebleven, maar dat daarbij de eigen intrinsieke waarde van het dier een rol speelt. Het artikel beoogt vast te leggen dat met betrekking tot dieren gelet dient te worden op de omstandigheid dat men daarbij te maken heeft met een levend wezen dat niet zonder meer met levenloze materie op één lijn mag worden gesteld.”

 

Het hof gaat voorbij aan eigendom en oordeelt dat de hond bij de vrouw moet blijven. In (nog) veel andere zaken gaan rechters gewoon uit van eigendom en krijgt de eigenaar het huisdier toegewezen. Het hangt ook af van de omstandigheden.

 

Tot slot

Dan de beantwoording van de vraag. De dierenarts mag ervan uitgaan dat de persoon die zich meldt, geldt als eigenaar. Gegevens mogen, behoudens toestemming, alleen aan de eigenaar worden verstrekt die bij de kliniek als zodanig bekend is of geregistreerd staat. De dierenarts hoeft zich niet te mengen in ruziënde echtgenoten.



    • Related Articles

    • Schade aan werknemers auto tijdens werkuren: Moet ik schade aan de auto van mijn werknemer voldoen?

      Mijn werknemer heeft tijdens werktijd zijn eigen auto beschadigd. Moet ik schade aan de eigen auto van mijn werknemer voldoen? Ons antwoord Ja. Dit is alleen anders als je kunt bewijzen dat de werknemer met opzet of bewuste roekeloosheid heeft ...
    • Hoe bescherm je een idee

      Je vraag Je hebt een geweldig idee, en je bent het nog aan het uitwerken. Hiervoor heb je de input nodig van je collega's, je leveranciers en mogelijke partners. Hoe bescherm je dit idee? Ons Antwoord - alles wat je maakt goed vastleggen - nadat je ...
    • Waar moet ik op letten wanneer ik met een ander een product ontwikkel?

      Je vraag We (een student en ik) zijn bezig met de ontwikkeling van een nieuw product. Nu heeft een bedrijf aangeboden om ons verder te helpen. Wat moeten we hierover afspreken en waar moeten we aan denken. Ons Antwoord Met het bedrijf moet je ...
    • Hoe registreer en bescherm ik mijn merk?

      Registratie De exacte procedure en beschikbare gebieden voor merkregistratie kunnen variëren afhankelijk van het land of de regio waarin je je merk wilt registreren. Over het algemeen kun je je merk registreren op de volgende gebieden: Nationale ...
    • Kan ik schadevergoeding vorderen van mijn werknemer?

      Mijn werknemer heeft tijdens zijn werkzaamheden schade toegebracht aan mij als werkgever. Kan ik schadevergoeding vorderen van mijn werknemer? Ons antwoord Ja, als er wordt bewezen dat aan de zijde van de werknemer sprake is van opzet of bewuste ...