Ik heb een (oud) vonnis, kunnen jullie helpen bij de incassering hiervan?

Ik heb een (oud) vonnis, kunnen jullie helpen bij de incassering hiervan?

Jouw situatie

Je hebt een vonnis uit 2020 waarin staat dat jij betaald moet krijgen. Tot op de dag van vandaag hebben je alleen nog geen enkele cent ontvangen. Je wilt dat daar verandering in komt en hebt onze hulp ingeroepen.

Jouw vraag

Je vroeg ons of wij voor jou een vonnis uit 2020 kunnen incasseren.

Ons antwoord

Ja, dat kan, maar je kunt het ook bij de deurwaarder uit handen geven.

Onze toelichting

Zoals je uit mijn antwoord kunt afleiden, heb je twee opties: (I) je schakelt ons in voor de executie (tenuitvoerlegging) van het vonnis, of (II) je schakelt de deurwaarder in. 

Extra kosten

Als jij het vonnis naar ons stuurt en wij het in behandeling nemen, moeten we een dossier aanmaken. Daarnaast moeten we tijd besteden aan het lezen van het vonnis, bekijken we hoe hoog de vordering per heden is en aan welke voorwaarden je volgens het vonnis moet voldoen.

Al deze handelingen nemen tijd in beslag en voor de hoeveelheid tijd rekenen wij een bedrag. Er is dan nog niets met het vonnis gebeurd, dat wil zeggen: je hebt dan nog geen geld van de debiteur ontvangen. 

Wij moeten ook naar de deurwaarder

Vervolgens zijn wij (net als jij) aangewezen op de deurwaarder voor het nemen van vervolgstappen.

De deurwaarder is uiteindelijk degene die het vonnis kan 'executeren' (zoals: beslaglegging op de rekening of panden van de debiteur). Wij communiceren met de deurwaarder op dezelfde manier als jij dat zou doen. Het enige verschil: wij moeten daar kosten voor rekenen.

Het scheelt voor jou een hoop extra kosten om dus zelf contact met de deurwaarder op te nemen en concrete afspraken te maken over de manier waarop het vonnis wordt opgepakt.

Als je niet zelf naar de deurwaarder wilt...

Los van het bovenstaande, kan ik me ook voorstellen dat je als ondernemer helemaal geen tijd (er voor over) hebt om met steeds met de deurwaarder te overleggen over vervolgstappen. 

In dat geval kun je ons dan beter inschakelen. Wij zorgen ervoor dat de deurwaarder doet wat hij moet doen, namelijk op een efficiĆ«nte manier het geld incasseren bij de debiteur. 

Kosten

Als je ons inschakelt gaat je dat je een uurtarief (afhankelijk per advocaat) aan dossierstudie, het opstellen van het plan van aanpak, het doen van een verhaalsonderzoek en het begroten van de vordering.

Daarnaast ben je ook de kosten verschuldigd die de deurwaarder gaat maken.

Vervolgstappen voor jou

1. Keuze maken wie je in wilt schakelen: Stam Advocaten of deurwaarder;

2. Kies je voor Stam Advocaten?
2a. Lever de relevante stukken aan;
2b. Wacht de opdrachtbevestiging / voorschotfactuur af

3. Kies je voor de deurwaarder?
3a. Contact op te nemen met de deurwaarder;
3b. Concrete vervolgstappen af te spreken over de tenuitvoerlegging van het vonnis;
3c. Laat je van te voren inlichten over de kosten die bijvoorbeeld een bankbeslag met zich mee brengen (en zorg ervoor dat dit schriftelijk wordt vastgelegd);
3d. Zorg dat de deurwaarder zijn afspraken nakomt (stuur bijvoorbeeld elke week een mailtje met een vraag over de stand van zaken, of bel even met de deurwaarder).