Als je niet oplet kan een opdracht zomaar worden opgezegd

Als je niet oplet kan een opdracht zomaar worden opgezegd

Je vraag 

Mijn bedrijf levert ICT-diensten (SEO-optimalisatie) en sluit contracten af met een looptijd van 12 maanden met automatische verlenging. Nu werd een contract al na twee maanden opgezegd door een klant, maar dat kan toch niet als je contract hebt voor 12 maanden? 

Ons antwoord 

Ja, een opdrachtgever mag de opdracht altijd beëindigen door opzegging.  

Onze toelichting 

Op grond van de wet (artikel 7:408 van het Burgerlijk Wetboek) kan de opdrachtgever de overeenkomst ‘te allen tijde’ opzeggen. Deze regel geldt voor overeenkomsten van opdracht en dat is een overeenkomst die veel voorkomt in het MKB. Een overeenkomst van opdracht is een overeenkomst waarbij de opdrachtnemer diensten levert tegen betaling. Zo sluit iedere ‘Zelfstandige Zonder Personeel’ (ZZP’er) vaak een overeenkomst van opdracht met zijn of haar opdrachtgever om bepaalde werkzaamheden of diensten te verrichten. Je kan bijvoorbeeld denken aan websitebouwers, advieswerk, marketing, enzovoort.   

Tips 

1. De hoofdregel dat een opdrachtgever altijd mag opzeggen kan in een overeenkomst worden uitgesloten; 

2. Als je als opdrachtnemer zeker wilt weten dat een contract een bepaalde looptijd heeft, neem in de overeenkomst dan letterlijk op:  

“Deze overeenkomst kan alleen worden opgezegd tegen het einde van de  overeengekomen looptijd met inachtneming van een opzegtermijn van [X}  maanden.” 

Wil je even overleggen over jouw contract, neem dan even contact op met een van onze advocaten. Via deze link kan je een belafspraak maken.  


    • Related Articles

    • Wat mag je de klant rekenen bij annuleren van een opdracht?

      Jouw vraag Je vroeg ons voor hoeveel jullie konden factureren in geval van annulering (opzegging) van de opdracht door de opdrachtgever. Ons antwoord De prijs voor het hele werk (€7.500 incl. btw), verminderd met de (kosten)besparingen die voor ...
    • Overeenkomst van opdracht (ZZP contract)

      Het bijgaande model is gebaseerd op het model van de Belastingdienst, en aangevuld met een concurrentiebeding en relatiebeding.
    • Kan een ZZP'er als een werknemer gezien worden?

      Kan een ZZP'er als een werknemer gezien worden? Een ZZP'er (zelfstandige zonder personeel) kan onder bepaalde omstandigheden gezien worden als een werknemer. Dit heeft gevolgen voor zowel de opdrachtgever als de ZZP'er, met name op het gebied van ...
    • Hoe bescherm je een idee

      Je vraag Je hebt een geweldig idee, en je bent het nog aan het uitwerken. Hiervoor heb je de input nodig van je collega's, je leveranciers en mogelijke partners. Hoe bescherm je dit idee? Ons Antwoord - alles wat je maakt goed vastleggen - nadat je ...
    • Algemene Voorwaarden: hoe voorkom je dat je eigen voorwaarden niet gelden

      Je kunt nog zulke mooie algemene voorwaarden hebben, als je niet zorgt dat ze ook gelden ("van toepassing verklaard zijn" zegt de wet), dan heb je er niets aan. Hoe zorg je dat je voorwaarden van toepassing verklaard zijn? Timing Belangrijk is het ...