Kan ik als werkgever voorwaarden uit de arbeidsovereenkomst wijzigen?

Kan ik als werkgever voorwaarden uit de arbeidsovereenkomst wijzigen?

Vraag: 
Kan ik als werkgever een voorwaarde uit de arbeidsovereenkomst wijzigen? 

Ons antwoord: 
Ja, dat kan! 

Onze toelichting: 

Er zijn 3 situaties waarin je als werkgever een voorwaarde uit de arbeidsovereenkomst kan wijzigen. 

(1) Wijziging met wederzijds goedvinden

Je kan de werknemer om akkoord van de wijziging vragen. Dit mag zolang de wijziging binnen de grenzen van de wet en CAO blijft.

Als werkgever mag je er alleen op vertrouwen dat de werknemer instemt met een nadelige wijziging van de arbeidsvoorwaarden, als de werknemer over de wijziging duidelijkheid heeft gekregen. 

Laat de werknemer de wijzigingen ondertekenen. Dan heb je meer zekerheid dat de werknemer ook echt akkoord gaat met de wijzigingen. De wijzigingen kun je overeenkomen in een addendum. Zie ons artikel voor een model addendum.
(2) Wijziging op basis van een eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst

Als werknemer niet akkoord gaat met de wijziging, kan het eenzijdig wijzigingsbeding een uitweg bieden. In de arbeidsovereenkomst kan namelijk een beding staan dat je als werkgever het recht hebt op eenzijdige wijziging van de arbeidsvoorwaarden. Op zo een beding kan slechts een beroep worden gedaan als de werkgever bij de wijziging zo een zwaarwichtig belang heeft dat het belang van de werknemer hiervoor moet wijken. 

Een voorbeeld van een zwaarwichtig belang is wanneer de onderneming in grote financiƫle moeilijkheden verkeert.

(3) Een wijziging zonder eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst

In sommige gevallen kan je ook zonder eenzijdig wijzigingsbeding in de arbeidsovereenkomst als werkgever een voorwaarde wijzigen. In deze gevallen kan van de werknemer worden verwacht dat deze met de wijziging instemt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer voor de werkgever een onacceptabele situatie ontstaat. Als werkgever moet je dit wel kunnen aantonen. 

Een dergelijke onacceptabele situatie ontstaat bijvoorbeeld als er sprake is van een wetswijziging of technische ontwikkelingen waardoor van de werkgever niet te verwachten is dat een bepaalde regeling wordt voortgezet.