Kan ik de volledige studiekosten met een beroep op het studiekostenbeding verhalen op de werknemer?

Kan ik de volledige studiekosten met een beroep op het studiekostenbeding verhalen op de werknemer?

Je vraag 

Kan ik de volledige studiekosten met een beroep op het studiekostenbeding verhalen op de werknemer? 

Ons Antwoord 

Nee. De werkgever moet verplichte scholing kosteloos aanbieden. 

Onze Toelichting 

Met de inwerkingtreding van de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (Wtva) moeten werkgevers sinds 1 augustus 2022 verplichte scholing kosteloos aanbieden.


Verplichte scholing is gebaseerd op de wet, cao of algemene scholingsplicht
Verplichte scholing gaat om scholing gebaseerd op bijvoorbeeld wet en/of cao. Deze scholing wordt beschouwd als arbeidstijd en, indien mogelijk, vindt deze plaats tijdens werktijd. Ook scholing uit hoofde van de algemene scholingsplicht van de werkgever geldt als verplichte scholing. Op basis van de algemene scholingsplicht moet de werkgever scholing aanbieden die noodzakelijk is voor de uitoefening van de functie en voortzetten van de arbeidsovereenkomst.  

Scholing die 'nice to have' is, valt niet onder verplichte scholing. Of de scholing verplicht of niet verplicht is, zal per geval beoordeeld moeten worden. 

Werkgevers kunnen vanaf 1 augustus 2022 geen beroep doen op een studiekostenbeding
Een (studiekosten)beding waarbij verplichte scholing wordt verhaald op of verrekend met het loon van de werknemer is niet geldig. Dit betekent dat werkgevers vanaf 1 augustus 2022 geen beroep meer kunnen doen op dergelijke afspraken en bedingen. Dat geldt dus ook voor bestaande afspraken en bedingen. 

Vervolgstappen voor jou 

1. Stuur een sommatiebrief naar de werknemer met het verzoek om over te gaan tot betaling. Zoals hierboven uitgelegd, kan de werknemer weigeren om te betalen. Je kunt bijgaande brief verder invullen en gebruiken. 

2. Als de werknemer bereid is om te betalen, leg dat dan schriftelijk vast. Als de werknemer een betalingsregeling wil aangaan, leg dat ook schriftelijk vast. 

3. Als de werknemer weigert om te betalen, moet je voor de onverplichte studiekosten beslissen of je wil procederen bij de rechter. Indien je deze kosten wil vorderen van de werknemer, zullen wij dat geldeelte van de vordering nader beoordelen. Bij een procedure moet je ook denken aan in ieder geval de volgende kosten: kosten deurwaarder voor betekening van de dagvaarding (circa  100), griffierecht (afhankelijk van de hoogte van de vordering) en honorarium advocaat (nader te bepalen). Bij eventuele afwijzing van de vordering moet je ook rekening houden met veroordeling tot betaling van de proceskosten van circa € 500 tot € 1.500. 

Voor niet verplichte scholingskosten zou je wel een studiekostenbeding kunnen gebruiken.
Bekijk ook de studiekostenovereenkomst: Model Studiekostenovereenkomst