Kan ik mijn werknemer ontslaan tijdens zijn/haar proeftijd?

Kan ik mijn werknemer ontslaan tijdens zijn/haar proeftijd?

Jouw vragen
1. Kan ik mijn werknemer ontslaan tijdens zijn/haar proeftijd? 
2. Ben ik een vergoeding verschuldigd?

Ons antwoord
1. Ja.
2. Ja. 

Onze toelichting
Je kunt een werknemer ontslaan tijdens proeftijd. Er geldt dan geen opzegtermijn of aanzegtermijn. Je kunt de arbeidsovereenkomst met onmiddellijke ingang opzeggen. 

Wel ben je vanaf de eerste dag van het dienstverband een transitievergoeding verschuldigd. Dit bedrag zal niet niet hoog zijn, aangezien het gaat om een kort dienstverband. Daarnaast zal je natuurlijk ook de gewerkte dagen moeten uitbetalen. 

Opzegging moet tijdens de proeftijd gebeuren. Als je na de proeftijd opzegt, ben je te laat en kan je geen beroep meer doen op de proeftijd. Dan gelden de reguliere ontslagregels. 

Je hoeft in de opzeggingsbrief de reden van het ontslag niet expliciet te vermelden. Als de werknemer hier wel om vraagt, moet je alsnog schriftelijk aangeven waarom je tot ontslag bent overgegaan. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je niet tevreden bent met het functioneren. 

Let op: noem onder meer ziekte, zwangerschap en/of geslacht niet als reden voor opzegging. Dan kan de werknemer bezwaar maken tegen de opzegging. 

Vervolgstappen voor jou
Als je de werknemer wil ontslaan tijdens de proeftijd, zorg er dan voor dat de werknemer voordat de proeftijd eindigt per e-mail, gewone post en aangetekende post de opzeggingsbrief ontvangt.