Kan ik schadevergoeding vorderen van mijn werknemer?

Kan ik schadevergoeding vorderen van mijn werknemer?


Mijn werknemer heeft tijdens zijn werkzaamheden schade toegebracht aan mij als werkgever. Kan ik schadevergoeding vorderen van mijn werknemer? 

Ons antwoord 
Ja, als er wordt bewezen dat aan de zijde van de werknemer sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid.

Onze toelichting 
Als je kunt bewijzen dat de werknemer met opzet of bewuste roekeloosheid heeft gehandeld, kun je als werkgever met succes schade vorderen van je werknemer. Het is aan jou als werkgever om te bewijzen dat de werknemer met opzet of bewuste roekeloosheid heeft gehandeld.

De lat voor de werkgever ligt hoog. Opzet en bewuste roekeloosheid aan de zijde van de werknemer wordt vaak niet aangenomen. 

Van deze hoofdregel kan alleen met een schriftelijke overeenkomst afgeweken worden als de werknemer verzekerd is. Dit komt in de praktijk niet vaak voor. Controleer of jij als werkgever schriftelijke afspraken hebt gemaakt met deze werknemer.

Vervolgstappen voor jou 
  1. Zoek uit of er sprake is van opzet en bewuste roekeloosheid en of je dat kunt bewijzen met bewijsstukken. Denk aan schriftelijke uitlatingen of verklaringen van de betreffende werknemer.
  2. Controleer of er schriftelijk is afgeweken van de hoofdregel (zie de toelichting hierboven).
  3. Doet stap 1 en/of 2 zich voor? Bepaal wat je schade is. Zorg ervoor dat je je schade kunt onderbouwen. Denk bijvoorbeeld aan externe kosten die gemaakt moeten worden.
  4. Ga in gesprek met de medewerker over de vordering.
  5. Maak schriftelijke afspraken over de betaling van de schade. Leg schriftelijk vast dat de schade door de werknemer wordt betaald (bijvoorbeeld in termijnen) en/of voor zover toereikend verrekend zal worden met zijn salaris.