Beeldmateriaal van internet plaatsen op eigen website/blog: Vordering door andere partij mogelijk?

Beeldmateriaal van internet plaatsen op eigen website/blog: Vordering door andere partij mogelijk?

Je vraag

Jullie ontvingen een brief van een organisatie of bedrijf waarin zij jullie aansprakelijk stellen voor schade die zij geleden zou hebben vanwege een auteursrechtinbreuk. Er wordt nu schadevergoeding gevorderd.  Jullie hebben een nieuwsartikel, foto of tekst op jullie website geplaatst, volgens de ander zonder toestemming. Je vraagt je af of jullie verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor een kopie van een artikel uit een tijdschrift foto, tekst of ander beeldmateriaal wat jullie op de website hebben geplaatst en wat bijvoorbeeld gewoon anoniem op internet te vinden was.

Ons antwoord

Kort gezegd: ja, dat kan. Bijna alle beeldmateriaal of tekst is auteursrechtelijk beschermd. Als jullie deze zonder toestemming op jullie website plaatsen kun je daar verantwoordelijk voor worden gehouden. Dat licht ik hieronder toe.

Toelichting

De meeste stukken tekst en beeldmateriaal die je op internet vindt zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is in dat geval verboden om deze op websites of andere openbare plekken te delen, tenzij je toestemming of een licentie hebt verkregen van de rechthebbende. Zij kunnen in dat geval een beroep doen op hun auteursrecht.
Thuisgebruik is wel toegestaan.

Schadevergoeding
Ons beste advies is om gewoon te betalen als het om enkele honderden euro's gaat, want een discussie is eigenlijk niet te winnen als je die voert met de echte eigenaar van het materiaal. Het voeren van een discussie is zeker duurder dan het betalen van de schadevergoeding met het risico op nog meer kosten. 
LET OP: in uitzondering op de regel dat je alleen je eigen advocaatkosten draagt, kun je in zaken waarin beeldmateriaal centraal staat ook veroordeeld worden tot het betalen van de advocaatkosten van de andere partij. 
 In onze ervaring heeft onderhandelen in dit soort zaken daarom vrijwel nooit zin. Onze toegevoegde waarde daarbij is dan ook verwaarloosbaar. Als je echt voor de korting wil gaan, wil ik je adviseren om er nog een of twee mails aan te wijden.

Vervolgstappen

1.  Onderhandel en betaal dan in ieder geval het bedrag dat je ten minste wil betalen of betaal het gehele bedrag;
2.  Stel een reactie op naar d waarin je aangeeft wat je hebt betaald en je vraagt om bevestig van finale kwijting.

Je zou als tekst kunnen gebruiken: 


Geachte heer/mevrouw,

Ik ben erg geschrokken van uw bericht dat wij inbreuk maken op uw rechten. Ik heb het inbreuk makende materiaal direct verwijderd.

Ik was me er niet van bewust dat dit niet mocht en heb inmiddels een bedrag van € X overgemaakt op het door u aangegeven rekeningnummer.

Ik bevestig dat ik mij in de toekomst zal onthouden van verdere inbreuk. Graag ontvang ik uw bevestiging dat de kwestie hiermee is afgedaan.

Met vriendelijke groet,

X