Meldplicht arbeidsongevallen bij de arbeidsinspectie: wanneer en wie?

Meldplicht arbeidsongevallen bij de arbeidsinspectie: wanneer en wie?

Melding arbeidsongevallen arbeidsinspectie: wanneer en wie?
Wanneer moet ik melden?
Arbeidsongevallen moeten direct worden gemeld als:
  1. het slachtoffer opgenomen wordt in het ziekenhuis;
  2. er sprake is van blijvend letsel;
  3. het slachtoffer overleden is aan de gevolgen van het ongeval.

Onder 'ziekenhuisopname' valt ook een (dag)opname van slechts enkele uren. Bijvoorbeeld voor een operatie of ingreep door een specialist, (plastisch) chirurg of orthopeed.


Onder 'blijvend letsel' worden ook chronische lichamelijke en psychische klachten verstaan.

Arbeidsongeval: Wat is dat?
Een arbeidsongeval is vaak een gebeurtenis op het werk of in werktijd die (vrijwel) onmiddellijk leidt tot de dood of schade aan de gezondheid (ernstig lichamelijk of geestelijk letsel) en met verzuim tot gevolg.

Ernstig (lichamelijk of geestelijk) letsel is letsel van blijvende aard of letsel waarvoor een medewerker binnen 24 uur na het ongeval in het ziekenhuis opgenomen wordt ter behandeling of observatie.

Het kan gaan om een ongeval in het bedrijf, in een instelling, op een (bouw)locatie of bij het werken aan de weg. Ongevallen die plaatsvinden op de openbare weg kunnen dus ook onder de definitie van arbeidsongeval vallen.

In de regel is er echter géén sprake van een arbeidsongeval als het letsel ontstaat tijdens het naar of van het werk rijden (woon-werkverkeer).

Wetsvoorstel: meldplicht uitzendbureaus en inleners
Er ligt momenteel een wetsvoorstel: wetsvoorstel invoering meldplicht arbeidsongevallen en vergewisplichten uitleners. De internetconsultatie hierover is op 20 april 2023 gestart en afgelopen op 25 mei 2023. Na de consultatie zijn de reacties verwerkt en heeft het wetsvoorstel verdere voortgang gemaakt richting behandeling in de Tweede Kamer. Het voorstel is nog niet officieel aangenomen.

Het wetsvoorstel houdt het volgende in:
  1. Dubbele meldplicht: De inlener moet het arbeidsongeval melden aan het uitzendbureau en ook aan alle andere uitzendbureaus die een uitzendkracht hebben werken op de plaats van het ongeval. Ook het uitzendbureau moet ernstige en dodelijke arbeidsongevallen van uitgeleende werknemers gaan melden aan de Nederlandse Arbeidsinspectie.
    --> In de praktijk betekent dit dat hetzelfde ernstig arbeidsongeval twee keer wordt gemeld aan de Arbeidsinspectie (dubbele melding).
  1. Vergewisplicht: Het uitzendbureau krijgt ook de plicht om na het ongeval na te gaan of er voldoende maatregelen genomen zijn zodat deze of andere werknemers van dat uitzendbureau weer veilig aan het werk kunnen gaan op de betreffende arbeidsplaats.