Mijn aangetekende brief wordt geweigerd: voor wiens risico is dat?

Mijn aangetekende brief wordt geweigerd: voor wiens risico is dat?


Jouw situatie

Stel, je hebt een werknemer een aangetekende brief verzonden waarin staat dat haar contract niet zal worden verlengd. De brief is (op tijd) aangeboden, maar door de werknemer geweigerd. Er wordt een afhaalbericht achtergelaten en je herinnert de werknemer er nog een keer aan dat de brief op het postkantoor ligt. Hij/zij blijft weigeren om de brief aan te nemen/op te halen.

Jouw vraag

Voor wiens risico komt het dat de aangetekende brief niet is opgenomen/wordt opgehaald?


Ons antwoord

Dat is het risico van de werknemer.

Onze toelichting

Hoofdregel: niet ontvangen? Dan geen werking

In Nederland geldt als hoofdregel dat een verklaring in een verzonden document (zoals een aanzegging) pas werking heeft op het moment dat deze door de geadresseerde in ontvangst is genomen (ook wel de 'ontvangsttheorie'  genoemd). Als het document niet door de geadresseerde in ontvangst heeft genomen, geldt dus in principe dat de verklaring (bijv. de aanzegging dat het arbeidscontract niet wordt verlengd) geen werking heeft.

Uitzondering: weigering van de aangetekende brief

Maar: er bestaan uitzonderingen, zoals in het geval van het weigeren van een aangetekende brief. 

Als je kunt aantonen dat de aangetekende brief (I) naar het juiste adres is verzonden en (II) (tijdig) aan de ontvanger is aangeboden op de gebruikelijke wijze (zoals het achterlaten van een afhaalbericht), maar de werknemer weigert (en blijft weigeren) om de brief in ontvangst te nemen, dan heeft de inhoud van de brief (dus: de aanzegging) toch werking.