Mijn algemene voorwaarden worden afgewezen door mijn klant. Hoe voorkom ik dat?

Mijn algemene voorwaarden worden afgewezen door mijn klant. Hoe voorkom ik dat?

Jouw vraag

Je vraagt je af of jouw klant jouw voorwaarden van de hand kan wijzen door aan te geven dat: '(Leveranciers)voorwaarden uitdrukkelijk van de hand worden gewezen'.

Ons antwoord

Ja, dat kan.
Onze toelichting
In de praktijk gaat het vaak zo: de aanbieder verklaart zijn algemene voorwaarden van toepassing en dat de andere kant (de ontvanger) ze vervolgens (uitdrukkelijk) afwijst. Doe je dan niks, dan is het gevolg dat jouw algemene voorwaarden niet van toepassing zijn. Wat je vervolgens ziet, is dat de andere partij zijn voorwaarden op de overeenkomst van toepassing verklaart. Dan moet je in actie komen. Doe je dat niet, dan gelden zijn voorwaarden.

Wat kun je doen?

Wees alert als je contractspartij naar zijn algemene voorwaarden verwijst. Geef in dat geval aan dat de voorwaarden (of delen ervan) niet acceptabel zijn en nodig de ander uit om hierover verder te onderhandelen. Als je elkaars voorwaarden afwijst, dan zijn beide algemene voorwaarden niet van toepassing en moet je verder onderhandelen over de voorwaarden.

Verder is het ook van belang dat je zorgt dat je voorwaarden ook goed 'ter hand zijn gesteld'. Als dat niet het geval is, gelden de door jou gehanteerde voorwaarden überhaupt niet. Wij hebben hiervoor een online training ontwikkeld die je kort en snel uitlegt hoe je ervoor zorgt dat jouw voorwaarden altijd gelden.