Schade aan werknemers auto tijdens werkuren: Moet ik schade aan de auto van mijn werknemer voldoen?

Schade aan werknemers auto tijdens werkuren: Moet ik schade aan de auto van mijn werknemer voldoen?

Mijn werknemer heeft tijdens werktijd zijn eigen auto beschadigd. Moet ik schade aan de eigen auto van mijn werknemer voldoen? 

Ons antwoord
Ja. Dit is alleen anders als je kunt bewijzen dat de werknemer met opzet of bewuste roekeloosheid heeft gehandeld.  

Ik licht dit hieronder toe. 

Onze toelichting

De schade moet tijdens de werkzaamheden zijn toegebracht. 
Een werknemer kan tijdens werktijd schade toebrengen aan zijn eigen spullen, zoals zijn eigen auto. 

Als die spullen, zoals zijn auto, worden gebruikt in de uitoefening van zijn werkzaamheden, kan de werkgever aansprakelijk worden gehouden voor de schade. 

Alleen bij opzet en bewuste roekeloosheid of schriftelijke overeenkomst kan aansprakelijkheid voorkomen worden. 
Een uitzondering op de hoofdregel is dat de werknemer met opzet of bewuste roekeloosheid schade heeft toegebracht aan zijn eigen spullen, zoals zijn eigen auto. Denk bijvoorbeeld aan: bewust gevaarlijk rijden, bewust verkeersregels overtreden, etc. 

Let op, dit is anders dan dat de werknemer eigen schuld heeft aan bijvoorbeeld het ongeluk, waardoor schade is ontstaan. De werkgever blijft ook bij eigen schuld van de werknemer aansprakelijk voor de schade. De werknemer kan bijvoorbeeld door onoplettendheid of onvoorzichtigheid schade oplopen. 

Het is aan jou als werkgever om te bewijzen dat de werknemer met opzet of bewuste roekeloosheid heeft gehandeld. De lat voor de werkgever ligt hoog. Opzet en bewuste roekeloosheid aan de zijde van de werknemer wordt vaak niet aangenomen. 

Van deze hoofdregel kan alleen met een schriftelijke overeenkomst afgeweken worden als de werknemer verzekerd is. Dit komt in de praktijk niet vaak voor. Controleer of jij als werkgever schriftelijke afspraken hebt gemaakt met deze werknemer en of de werknemer een verzekerd is.

Vervolgstappen voor jou 
  1. Hebben jullie een (aansprakelijkheids)verzekering? Zo ja, neem dan eerst contact op met de verzekeraar in verband met de polisvoorwaarden en vergoeding van schade. Jullie kunnen de claim van de werknemer bij de verzekeraar neerleggen. Vraag of de verzekeraar de kwestie wil overnemen of dat jullie zelf stappen moeten ondernemen. Als jullie zelf stappen moeten ondernemen, verwijs ik jullie naar de onderstaande stappen. Als de verzekeraar andere stappen voorstelt, raad ik aan om die in overleg met de verzekeraar op te volgen. 

  2. Zoek uit of de werknemer in het kader van zijn werkzaamheden schade heeft opgelopen.
     
  3. Zoek uit of er sprake is van opzet en bewuste roekeloosheid en of je dat kunt bewijzen met bewijsstukken.

  4. Controleer of er schriftelijk is afgeweken van de hoofdregel (zie de toelichting hierboven).

  5. Als je van mening bent dat jullie naar aanleiding van de stappen 2 t/m 4 niet aansprakelijk zijn, neem dan contact met ons op voor nader overleg. 

  6. Als jullie van mening zijn dat jullie wel aansprakelijk zijn, vraag dan aan de medewerker om de kosten te onderbouwen met facturen, offertes, etc.