Mijn werknemer is ziek geworden op vakantie en wil nu niet terug komen naar Nederland, wat moet ik doen?

Mijn werknemer is ziek geworden op vakantie en wil nu niet terug komen naar Nederland, wat moet ik doen?

De zomervakantie is net voorbij en het komt regelmatig voor dat werknemers na hun vakantie niet op het werk verschijnen vanwege ziekte in het buitenland. Soms zeggen ze zelfs zo ziek te zijn dat ze niet naar Nederland kunnen terugkeren. Maar wat kun je als werkgever doen als je twijfelt aan deze ziekmelding?

Ziekte Binnen de EU

Als een werknemer ziek wordt in een EU-land, geldt de Europese Verordening. Dit betekent dat de vaststelling van ziekte moet plaatsvinden in het land waar de werknemer verblijft. Je kunt de werknemer dus niet verplichten om naar Nederland te komen voor een controle. Wel kun je de werknemer vragen om naar Nederland te komen, maar dit moet de werknemer schriftelijk bevestigen.

Als de werknemer dit weigert, kun je het lokale orgaan in het land van verblijf vragen om een controle uit te voeren. Dit orgaan is vergelijkbaar met het UWV in Nederland. De werknemer is verplicht hieraan mee te werken als je intern een ziekteverzuimreglement hanteert.

Daarnaast kunt je ook een lokale arts aanwijzen die een verklaring over de gezondheidstoestand van de werknemer moet afgeven. Het is verstandig om te vragen naar de registratie van deze arts. Als de werknemer in Nederland al bezig was met re-integratie, mag u hem oproepen om deel te nemen aan re-integratieactiviteiten. De werknemer kan echter niet worden gedwongen om naar Nederland te komen als zijn gezondheid dit niet toelaat. De buitenlandse arts kan hierover advies geven.

Ziekte Buiten de EU

Als een werknemer ziek wordt buiten de EU en hierdoor niet kan terugkeren naar Nederland, dan gelden de Nederlandse regels. Je kunt de werknemer in dit geval verplichten om terug te keren naar Nederland, mits dit redelijk is en van de werknemer verwacht kan worden. Als de werknemer te ziek is om te reizen, moet hij dit aantonen met een doktersverklaring in het Engels van een lokale arts.

Let op de Controlevoorschriften

De regels rondom ziekte en controle staan vaak in de controlevoorschriften van uw bedrijf. Zorg ervoor dat deze duidelijk zijn en dat je werknemers hiervan op de hoogte zijn.

Loonsancties bij Overtreding

Als een werknemer zich niet houdt aan de controlevoorschriften, moet je eerst een waarschuwing geven. Daarna kun je het loon opschorten. Bij weigering om mee te werken aan re-integratiemaatregelen kun je, na een waarschuwing, het loon stopzetten.

Het is belangrijk om als werkgever op de hoogte te zijn van deze regels en zorgvuldig te handelen als je twijfels hebt over een ziekmelding. Meer weten? Schakel ons in!