Ongeluk werknemer veroorzaakt door een ander: kan ik kosten voor loondoorbetaling verhalen?

Ongeluk werknemer veroorzaakt door een ander: kan ik kosten voor loondoorbetaling verhalen?

Ongeluk werknemer veroorzaakt door een ander: kan ik kosten voor loondoorbetaling verhalen?

Info
Regresvordering

Als jouw werknemer betrokken is geraakt bij een ongeval en (tijdelijk) arbeidsongeschikt is geraakt, dan ben je als werkgever verplicht het loon door te betalen. Jouw werknemer kan gebeten zijn door een hond of het slachtoffer zijn geworden van een verkeersongeval.

Als een derde partij aansprakelijk is voor de schade, kan de je als werkgever de kosten van loondoorbetaling en re-integratie verhalen op de derde partij. Je hebt dan een regresrecht ofwel loonregres en je kan de regresvordering indienen bij de (verzekering van) deze derde.
Medewerking van werknemer nodig? 
Nee.
Tussenkomst van de werknemer is niet nodig. Je hebt dus een regresvordering, ook als de werknemer geen claim instelt. Een akte van sessie is ook niet nodig. Je moet wel weten wie de aansprakelijke partij is, zie hieronder.

Voorwaarden
Aan een regresrecht hangen een aantal voorwaarden:
  1. Aansprakelijkheid: het letsel / de arbeidsongeschiktheid moet aantoonbaar zijn toegebracht door de veroorzaker en hij/zij moet daar ook echt schuld aan hebben.
  2. Verband: het letsel / de arbeidsongeschiktheid moet het directe gevolg zijn van het handelen van de veroorzaker.
  3. Schade: er moet sprake zijn van een loondoorbetalingsverplichting en gemaakte koten voor re-integratie. Je kan namelijk alleen deze kosten vorderen.
  4. Tijdig melden: je moet de schade ook tijdig melden aan de aansprakelijke derde. De vordering verjaart namelijk na verloop van 5 jaren.
Warning
Risico's Let op! 
Als er aan de besproken voorwaarden is voldaan heb je in principe een regresvordering.
Er zijn echter een aantal punten die dit alsnog kunnen bemoeilijken.
  1. Verhaalbaarheid: Er kunnen beperkingen zijn op het bedrag dat kan worden verhaald. Zelfs als de aansprakelijkheid wordt vastgesteld, kan het zijn dat de aansprakelijke partij niet voldoende financiƫle middelen heeft om de schade te vergoeden.
  2. Redelijkheid: Het is belangrijk dat de regresvordering in redelijke verhouding staat tot de aansprakelijkheid en de werkelijke schade. Overdreven of onredelijke vorderingen kunnen worden afgewezen.
  3. Veroorzaker onbekend: als de veroorzaker onbekend is, bijvoorbeeld omdat hij er bij een ongeluk vandoor is gegaan, is het instellen van een regresvordering complex. Een aangifte door jouw werknemer of het vergaren van informatie kan helpen. Je kan jouw werknemer hier alleen niet toe dwingen. Ga met elkaar in gesprek!
Notes
Welke kosten?
Je kan de kosten voor loondoorbetaling en re-integratiekosten verhalen.

Denk aan de volgende kostenposten:
  1. Netto loon gedurende de periode van arbeidsongeschiktheid.
  2. De kosten van het inschakelen van een re-integratiebureau.
  3. Kosten van de Arbodienst
  4. Revalidatiekosten
  5. Kosten van eventuele aanpassingen van de werkplek
  6. kosten voor bijscholing en begeleiding
  7. Administratiekosten 
  8. Wettelijke rente
Let op! Dit moet wel redelijk zijn in verhouding tot de werkelijke schade.

Vervolgstappen
1. Vraag aan je werknemer wie de aansprakelijke partij is. Vraag zo nodig ook om informatie over het ongeval (datum, plaats, aangifte etc.)
2. Zodra je de gegevens hebt, dien je de vordering in bij de aansprakelijke partij.