Ontslag van een Preventieadviseur: wat moet je weten als werkgever?

Ontslag van een Preventieadviseur: wat moet je weten als werkgever?


Info

Als ondernemer ben je verplicht om een preventieadviseur aan te stellen. Al je minder dan 20 personeelsleden hebt, kan die functie intern worden uitgevoerd. De preventieadviseur speelt een belangrijke rol bij de veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Maar wat gebeurt er als je hem of haar wilt ontslaan, zeker als de preventieadviseur ook andere taken heeft binnen je bedrijf?

Hieronder bespreken we de belangrijkste zaken die je moet weten over het ontslag van een preventieadviseur.

Wat doet een preventieadviseur?

Een preventieadviseur adviseert over veilige en gezonde werkomstandigheden. In bedrijven met minder dan 20 werknemers kan de werkgever deze taak zelf op zich nemen. Heb je meer dan 20 werknemers? Dan moet een medewerker deze rol vervullen.

Ontslagbescherming

Een preventieadviseur geniet van speciale ontslagbescherming. Je kunt hem of haar niet zomaar ontslaan. Dit heeft te maken met de onafhankelijke positie die de preventieadviseur moet innemen om zijn of haar taken goed te kunnen vervullen. Het ontslag mag alleen plaatsvinden als: 1) de reden niets te maken heeft met de onafhankelijkheid of 2) als de preventieadviseur niet geschikt is voor de functie.

Wanneer kan ontslag wel?

Je hoeft de speciale procedure niet te volgen als er sprake is van:

  • Dringende reden
  • Sluiting van het bedrijf
  • Collectief ontslag
  • Einde van een tijdelijke arbeidsovereenkomst

Collectief Ontslag

Bij een collectief ontslag, waarbij een groot deel van je personeel moet vertrekken, valt de preventieadviseur niet onder de speciale ontslagbescherming. Dit betekent dat je de preventieadviseur kunt ontslaan zonder de gebruikelijke ontslagprocedure te volgen. Wel moeten de algemene regels voor collectief ontslag worden nageleefd, zoals overleg met vakbonden en het opstellen van een sociaal plan.

AlertLet op: De preventieadviseur heeft wel de mogelijkheid voor de rechter aan te tonen dat in zijn of haar geval het ontslag wel degelijk te maken had met de onafhankelijkheid van zijn functie. In dat geval is ontslag ook niet toegestaan.

Verval van de Functie

Als de functie van preventieadviseur komt te vervallen, bijvoorbeeld door herstructurering, is de specifieke ontslagprocedure ook niet van toepassing. Let er wel op dat de functie daadwerkelijk moet ophouden te bestaan. Zorg ervoor dat je goed documenteert waarom de functie vervalt, om juridische problemen te voorkomen.

AlertLet op: De preventieadviseur heeft wel de mogelijkheid voor de rechter aan te tonen dat in zijn of haar geval het ontslag wel degelijk te maken had met de onafhankelijkheid van zijn functie. In dat geval is ontslag ook niet toegestaan.

Ontslagprocedure

Als je de preventieadviseur wilt ontslaan, moet je dit schriftelijk aankondigen en de redenen voor het ontslag duidelijk onderbouwen. Daarnaast moet je het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk om goedkeuring vragen. Zonder akkoord van het comité mag je het ontslag niet doorvoeren. Wordt er geen akkoord bereikt? Dan kan de arbeidsinspectie bemiddelen en als laatste stap kan het voor de rechtbank komen.

Onrechtmatig ontslag

Ontsla je de preventieadviseur zonder de juiste procedure te volgen of zonder goede reden? Dan moet je mogelijk een forse schadevergoeding betalen, tot wel drie jaar loon.

Preventieadviseur met andere taken

Als je preventieadviseur ook andere taken heeft, bijvoorbeeld als HR-medewerker, gelden dezelfde regels voor zijn of haar ontslag. Dit kan het ontslagproces ingewikkelder maken, omdat je beide functies goed moet scheiden bij het bepalen van de reden voor ontslag.

Conclusie

Het ontslaan van een preventieadviseur vereist zorgvuldigheid. Volg de juiste procedure en zorg dat je redenen goed onderbouwd zijn. Twijfel je over jouw specifieke situatie? Schakel ons dan in voor advies.