Onze leverancier beroept zich ineens op zijn algemene voorwaarden, kan dat zomaar?

Onze leverancier beroept zich ineens op zijn algemene voorwaarden, kan dat zomaar?

Je vraag 

Jullie standbouwer is op jullie uitnodiging langs geweest en na een gesprek heeft hij op zich genomen om een ontwerp voor jullie te maken. Daarna heeft hij een offerte gestuurd.  Jullie hebben hem aangegeven dat jullie ook elders een offerte vragen en hebben uiteindelijk besloten niet met hem door te gaan. Daarop stuurt hij een factuur van circa 2K voor het ontwerp onder verwijzing naar zijn algemene voorwaarden.

Jullie vraag: hoe zit dat juridisch. 

Ons Antwoord 

Juridisch ben je niet verplicht tot betalen. Er is geen enkele afspraak vooraf gemaakt over de kosten. Jullie leverancier probeert dat voor elkaar te krijgen door te verwijzen naar zijn algemene voorwaarden, maar die gelden niet. 

Onze Toelichting 

Jullie hebben 3x eerder zaken gedaan met de leverancier, telkens voor 1 beurs 1x per jaar. In die gevallen verwees hij waarschijnlijk ook naar algemene voorwaarden en zijn argument is dan ook dat jullie ze om die reden al hadden aanvaard. Dat is een argument dat zou kunnen werken, alleen denk ik zelf dat het niet opgaat. Het contact is te schaars geweest en te lang geleden om te kunnen zeggen dat er sprake was van een frequente handelsrelatie waarbij jullie hadden kunnen en moeten weten dat die voorwaarden gebruikt werden.

Weliswaar verwijst hij in emailhandtekeningen naar het gedeponeerd zijn van algemene voorwaarden, maar dat is op zich niet voldoende. Hij zou ze moeten bijsluiten en alleen bij elektronisch overeengekomen opdracht kun je volstaan met een verwijzing naar een website en een download, maar dat doet hij hier ook niet. In de emailhandtekening wordt alleen verwezen naar de kamer van koophandel.
Omdat hij langs is geweest en er in persoon mondeling een verzoek (opdracht?) door jullie is gedaan, moet hij ook expliciet jullie wijzen op zijn voorwaarden en ze opsturen, voor hij aan de opdracht begint.
Dat heeft hij, heb ik van jullie begrepen, niet gedaan.
Daarom gelden ze niet.

Vervolgstappen voor jou 

Samenvattend adviseer ik je de volgende zaken te doen/regelen:

  1. Je kunt je leverancier een mailtje sturen met de volgende tekst:
Beste [voornaam],
Hiermee kom ik terug op de door jou verstuurde factuur [Nummer]. We hebben je indertijd gevraagd een voorstel te doen, voor een ontwerp maar we zijn vooraf niet overeengekomen dat dit al een betaalde opdracht was. De bedoeling was dat dit zou leiden tot een offerte en dan eventueel een betaalde opdracht. Je beroept je nu op je algemene voorwaarden, waarin staat geregeld dat je "alle" kosten in rekening mag brengen. We hebben even juridisch advies ingewonnen bij ons team Juridische Zaken. Zij wezen ons erop dat je voorwaarden niet geldig zijn, omdat je ons deze niet voor of bij het sluiten van de overeenkomst (welke overeenkomst?) hebt overhandigd. Uiteindelijk hebben we niets gedaan met je voorstel, en de opdracht aan een ander gegund.
Om dit op te lossen zijn we bereid, geheel onverplicht en zonder dat dit betekent dat we je aanspraken erkennen, je een vergoeding van [XX] euro te betalen tegen finale kwijting. Dit voorstel vervalt binnen 5 werkdagen na vandaag en vervalt ook als je het niet accepteert. Een nieuw voorstel zullen we niet doen.
Graag vernemen je reactie,