Regeling Ouderschapsverlof per 2 augustus 2022

Regeling Ouderschapsverlof per 2 augustus 2022

Het ouderschapsverlof is uitgebreid. Een uitgebreid overzicht is te vinden op de website van het UWV via deze link. In het kort komt het neer op het volgende.
Per 2 augustus 2022 hebben bij de geboorte van een kind

Moeders 

  1. moeders recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof, met een uitkering van 100% van het (maximum)dagloon, doorbetaald door UWV. 

Partners 

  1. partners recht op geboorteverlof van vijf dagen, doorbetaald door de werkgever
  1. partners in het eerste half jaar na de geboorte van de baby recht op nog eens vijf weken aanvullend geboorteverlof, met een uitkering van 70% van het (maximum)dagloon. Let op: om recht te hebben op de uitkering dient de werknemer minstens één week aanvullend geboorteverlof op te nemen. 

Beide ouders 

  1. beide ouders recht op maximaal negen weken betaald ouderschapsverlof gedurende het eerste jaar na de geboorte, met een uitkering van 70% van het (maximum)dagloon. Deze 9 weken betaald verlof komen bovenop de 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof voor de moeder en 6 weken geboorteverlof voor de partner.  
  1. beide ouders recht op ouderschapsverlof van totaal 26 weken voor kinderen tot 8 jaar. 

Conclusie

De werknemer heeft recht op 15 weken betaald verlof (1 week geboorteverlof, 100% uitbetaald, 5 weken aanvullend geboorteverlof, 70% uitbetaald en maximaal 9 weken betaald ouderschapsverlof (70% uitbetaald). 

    • Related Articles

    • Stappenplan om de wetswijzigingen van 1 augustus 2022 door te voeren

      Voor onze abonnees hebben we een stappenplan gemaakt. In 3 overzichtelijke stappen up to date arbeidscontracten en personeelsvoorwaarden. Klik op de afbeelding om te beginnen met het stappenplan Als Bonus krijg je van ons 3 templates om te gebruiken. ...
    • Voorbeeld brief bevestiging ouderschapsverlof

      Per 1 augustus 2022 is het ouderschapsverlof uitgebreid naar 9 weken. Deze 9 weken moeten wel in het eerste levensjaar van de pasgebore worden opgenomen. Bijgaand een eenvoudig model voor een brief die je kunt gebruiken om afspraken te bevestigen.
    • Modelbrief Toelichting Arbeidsvoorwaarden

      Hierbij een modelbrief voor de informatie die iedere werkgever sinds de wetswijziging van 1 augustus 2022 aan zijn werknemer moet verstrekken. Binnen een maand na begin van de werkzaamheden moet de werkgever de volgende zaken (ook) aan de werknemer ...
    • Ik wil onder voorwaarden een studie voor mijn werknemer betalen: waar moet ik op letten?

      Je vraag Een (op dit moment) stagiair van jullie wil graag doorstuderen en dit combineren met een baan binnen jullie bedrijf. Jullie willen de opleiding voor hem of haar betalen. Je hebt de volgende vragen: 1. Contract voor 2 maal 1 jaar of ...
    • Voorbeeldbeding Nevenwerkzaamheden vanaf 1 augustus 2022

      Per 1 augustus 2022 is de wet aangepast: een beding waarmee de werknemer wordt verboden voor anderen werkzaamheden  te verrichten buiten  de tijdstippen  waarop de arbeid  moet worden  verricht  bij die  werkgever, is nietig, tenzij  dit beding  kan ...