Turboliquidatie van mijn debiteur. Blijf ik met lege handen achter (?)

Turboliquidatie van mijn debiteur. Blijf ik met lege handen achter (?)

Jouw situatie

Je hebt zaken gedaan met een vennootschap die jouw factuur/facturen nog niet betaald heeft. Je wilt jouw openstaande posten incasseren, maar jouw debiteur blijkt niet meer te bestaan. De debiteur is ontbonden via een zogeheten 'turboliquidatie'. Turboliquidatie is een snelle manier om de activa van een onderneming te liquideren, waarna de onderneming kan worden opgeheven.

Jouw vraag

Wat kan ik doen tegen deze situatie?

Ons antwoord

Je kunt:
(I) In gesprek met jouw debiteur (om zo betaling van de openstaande posten af te dwingen);
(II) een verzoek om heropening van de vereffening indienen;
(III) Faillissement van de debiteur aanvragen;
(IV) de bestuurders van de debiteur aansprakelijk stellen.

Onze toelichting

Je kunt vier verschillende stappen nemen:

(I) In gesprek gaan met jouw debiteur

Het loont om in bepaalde gevallen in gesprek te gaan met jouw debiteur. Op die manier kom je erachter wat nu precies de reden is geweest achter de turboliquidatie, maar belangrijker nog: het vormt een opening om als nog betaling van jouw openstaande posten af te spreken (desnoods via een regeling). NB: Als je in gesprek gaat: zorg dat deze gesprekken worden opgenomen (zie daarvoor ook dit artikel uit onze kennisbank) en een getuige aanwezig is. Na afloop van het gesprek/de gesprekken is het van belang om datgene wat besproken is (en de gemaakte afspraken) schriftelijk te bevestigen per mail.

Reken jezelf echter niet rijk. Uit de praktijk volgt dat de debiteur helemaal niet zit te wachten op een gesprek of aangeeft dat er geen geld meer is. In dat geval kun je terugvallen op de stappen die onder (II), (III) en (IV) zijn omschreven.

(II) Verzoek heropening van de vereffening indienen

Het feit dat een turboliquidatie heeft plaatsgevonden, betekent niet dat de vennootschap van de aardbodem verdwenen is. Mocht blijken dat vennootschap toch nog bezittingen heeft, dan kan op verzoek van de schuldeiser) de vereffening worden heropend.

Eisen van het verzoek

Bij deze stap wordt een verzoek ingediend bij de rechtbank om de vereffening van de vennootschap te heropenen. De eisen voor een dergelijk verzoek zijn niet streng. Er moet sprake zijn van ‘een opgekomen schuldeiser/gerechtigde’ of van ‘het blijken van een bate’. Strikt genomen hoeft de verzoeker niet aan te tonen dat er nog iets te verdelen valt. Als echter het tegendeel blijkt, dan wordt het verzoek doorgaans afgewezen. 

De rechter bepaalt

Als de rechter tot de conclusie komt dat een er sprake is van een opgekomen schuldeiser/gerechtigde of een bate, dan komt de rechtspersoon weer 'tot leven' en wordt er een vereffenaar benoemd. De rechtspersoon blijft wel ontbonden. Afhankelijk van de aanwezige baten en de omvang van de schulden kun je als schuldeiser dan toch nog een een uitkering tegemoet zien.

(III) Aanvraag faillissement

Een tweede optie is het aanvragen van het faillissement van de ontbonden vennootschap. Uiteraard moet er wel worden voldaan aan de voorwaarden voor het aanvragen van een faillissement. Daarvoor moet er sprake zijn dat de debiteur is opgehouden te betalen en het bestaan van meerdere schuldeisers.

(Mogelijke) gevolgen van de aanvraag

Het aanvragen (en uitspreken) van een faillissement brengt veel teweeg. Zo wordt een curator aangesteld die de lakens uitdeelt en waarmee je moet communiceren. De failliet heeft na de uitspraak niet zoveel meer te zeggen over de onderneming. Er zijn dus genoeg redenen waarom een debiteur zijn faillissement of het faillissement van een vennootschap wilt voorkomen. Op het moment dat een schuldeiser dreigt met het aanvragen van zijn faillissement, kan dat een reden zijn voor de debiteur om de vordering te betalen of een regeling te treffen.

NB: Voordat je overgaat tot het indienen van een faillissementsverzoek, moet je wel kunnen aantonen dat de curator ergens geld vandaan kan halen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de aansprakelijkheid van de bestuurders of een debiteurpost.

(IV) Aansprakelijk stellen van de bestuurder(s)

Als laatste optie noem ik de aansprakelijkstelling van de bestuurder(s), wegens onrechtmatig handelen. Daarvoor moet(en) de bestuurder(s) persoonlijk een ernstig verwijt kunnen worden gemaakt.

Wat moet je kunnen aantonen?

Het is vaste rechtspraak dat het overgaan tot turboliquidatie, terwijl er nog baten aanwezig waren, een onrechtmatige daad oplevert tegen de achtergebleven schuldeisers. De schuldeiser moet hiervoor aantonen dat zij een vordering heeft én dat er sprake was van een bate. Tot slot moet de schuldeiser aantonen dat zij schade heeft geleden door de turboliquidatie, omdat zij beter af was geweest met een vereffening of een faillissement van de vennootschap.

Kosten & verhaal

Nu je de drie opties hebt gelezen en weet wat ze inhouden, is het ten slotte van belang om je af te vragen of de kosten van een vervolgstap (bijv. het aanvragen van een faillissement of het aansprakelijk stellen van de bestuurders opwegen tegen de uiteindelijke baten. Voor het aanvragen van faillissement betaal je al snel een bedrag van € X aan kosten (griffierechten en voor het opstellen van het verzoekschrift). Als het vorderingsbedrag onder of iets boven de kosten van de te nemen stap zitten, raden wij het af om de desbetreffende stap te nemen. Als je meer wilt weten over de precieze kosten van een vervolgstap, dan kun je contact opnemen met mij (via deze link).

Daarnaast moet de debiteur ook nog wel verhaal kunnen bieden. Als je een vervolgstap neemt, maar de debiteur uiteindelijk geen verhaal biedt, dan is de kans heel klein dat je uiteindelijk nog betaling van jouw vordering zult krijgen. Ook op dat punt moet je dus voldoende van de debiteur weten voordat je tot een bepaalde vervolgstap besluit.

Vervolgstappen voor jou

1. Doe onderzoek naar de debiteur (zijn er nog meer debiteuren? Zijn de jaarstukken op tijd gedeponeerd?);
2. Bedenk welk van de vier stappen je wilt nemen;
3. Plan een belafspraak in met Edgar Stam als je verder wilt sparren over dit onderwerp (via deze link).