Van Nederland ICT Voorwaarden naar NLdigital Voorwaarden

Van Nederland ICT Voorwaarden naar NLdigital Voorwaarden

In 2020 zijn de Nederland ICT Voorwaarden opgevolgd door NLdigital Voorwaarden, aangezien de branchevereniging een nieuwe naam heeft. De voorgangers van de NLdigital Voorwaarden blijven geldig en gebruikers daarvan hoeven niet meteen over te stappen. De voorwaarden zijn geüpdatet in lijn met de geldende wet- en regelgeving waardoor het overstappen wel handig is. In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste wijzigingen.  

AVG  

Ten tijde van de invoering van de voorgaande branchevoorwaarden was de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) nog niet van kracht. Met de NLdigital Voorwaarden zijn de branchevoorwaarden in lijn gebracht met de wetgeving.  

In hoofdstuk 2 van de NLdigital Voorwaarden zijn standaardclausules voor verwerkingen opgenomen. Deze standaardclausules vormen een samen met de afspraken in de overeenkomst of aparte bijlage (bijvoorbeeld een Data Pro Statement) een verwerkersovereenkomst.  

Er is ook meer aandacht besteed voor beveiliging in de NLdigital Voorwaarden.  

Agile 

In de NLdigital Voorwaarden is meer aandacht besteed aan softwareontwikkeling via de Agile-methode.  

In de clausules staat bijvoorbeeld dat de klant hiermee het risico aanvaardt dat de software niet voldoet aan alle specificaties. Daarnaast staat opgenomen dat fouten alleen hersteld worden als het verantwoordelijke team dat besluit maakt. Hiermee maak je een voorbehoud als leverancier en geef je jezelf ruimte. 

Overname van personeel 

Het verbod op overname van personeel is uit de branchevoorwaarden gehaald, in verband met mededingingsrechtelijke bezwaren.  

SaaS-artikelen 

Ook zijn clausules over SaaS-diensten geüpdatet en verder uitgebreid. Een voorbeeld hiervan is de aanvang van de dienst, deze moet binnen een redelijke termijn na het sluiten van het contract van start gaan. Ook is duidelijker geworden wie verantwoordelijk is voor de inrichting van de dienst en wat in de prijs wel en niet is inbegrepen. 

Waarom moet ik NLdigital Voorwaarden gebruiken? 

De belangrijkste reden om de NLdigital Voorwaarden te gebruiken is dat deze voorwaarden zijn in lijn zijn met de huidige wet- en regelgeving en techniek Hierdoor weet je zeker dat je (juridische) risicos voorkomt! 

Hoe doe ik dat? 

  1. 1. Schaf via deze link de NLdigital Voorwaarden aan. Deze zijn gratis voor leden en €135,- (ex. btw) voor niet-leden 

  1. 2. Verklaar ze van toepassing. Geef jouw klant vooraf duidelijk aan dat je de NLdigital Voorwaarden wilt gebruiken als onderdeel van jullie overeenkomst. 

  1. 3. Stel ze terhand voorafgaand aan of bij het sluiten van de overeenkomst zodat deze kennis kan nemen van de inhoud. Zorg ook dat de voorwaarden in PDF downloadbaar zijn op jullie website.  

  1. 4. Informeer je bestaande klanten dat de toepasselijke algemene voorwaarden wijzigen. Stuur bijvoorbeeld een e-mail met in de bijlage de nieuwe algemene voorwaarden in PDF.