Verval van vakantiedagen: wat geldt voor de zieke werknemer?

Verval van vakantiedagen: wat geldt voor de zieke werknemer?

Verval van vakantiedagen: wat geldt voor de zieke werknemer?

Als een werknemer ziek is, bouwt hij/zij nog steeds vakantiedagen op. Het kan soms lastig zijn om vast te stellen wanneer het recht om deze dagen op te nemen vervalt.
De vervaltermijn is 6 maanden, maar voor de langdurig zieke werknemer kan dat 5 jaar verjaringstermijn zijn. 

Over dit vraagstuk wordt er vaak discussie gevoerd. Lees verder!

Opfrisser: Vervaltermijnen

Wettelijke vakantiedagen: het minimumaantal vakantiedagen waar werknemers recht op hebben. 
Deze vakantiedagen vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin de werknemer de dagen heeft opgebouwd.
Bijvoorbeeld: de wettelijke vakantiedagen die de werknemer in 2023 heeft opgebouwd, komen per 1 juli 2024 te vervallen.

Bovenwettelijke vakantiedagen: de eventuele vakantiedagen die bovenop het wettelijk aantal vakantiedagen komen. 
Deze vakantiedagen verjaren nadat 5 jaren zijn verstreken vanaf het jaar waarin zij zijn opgebouwd.
Bijvoorbeeld: de bovenwettelijke vakantiedagen die de werknemer in 2023 heeft, verjaren op 1 januari 2029.

Wettelijke vakantiedagen van de zieke werknemer 


Hoofdregel: 6 maanden (vervaltermijn)

Maar voor de langdurig zieke werknemer kan dat 5 jaar (verjaringstermijn) zijn. 

Uitzondering: De wettelijke vervaltermijn van zes maanden geldt niet als de zieke werknemer redelijkerwijs niet in staat is geweest om zijn wettelijke vakantiedagen op te nemen.
Dan geldt een verjaringstermijn van 5 jaren. 
  • Dit kan het geval zijn bij: langdurige ziekte, bijvoorbeeld bij volledige arbeidsongeschiktheid. TIP: overleg altijd met de bedrijfsarts of arboarts of de werknemer wel of niet op vakantie kan gaan. 
  • Dit is het geval als: de werkgever niet aan zijn informatieplicht heeft voldaan.
Informatieplicht: Als werkgever heb je de verplichting om de werknemers tijdig te informeren en aan te moedigen. Ook bij zieke werknemers. Dat kun je doen door bijvoorbeeld in januari van het jaar waarin de verlofdagen gaan vervallen een waarschuwingsbrief te sturen naar de werknemers.
Daarin neem je op:
  1. Hoeveel verlofdagen de werknemer heeft
  2. Tot wanneer die opgenomen kunnen worden
  3. Dat de verlofdagen anders komen te vervallen 

Ziek is ziek?
Nee. Is de werknemer wel ziek - maar niet volledig arbeidsongeschikt en niet vrijgesteld van de verplichting om te re-integreren - dan wordt hij in beginsel in staat geacht zijn wettelijke vakantiedagen op te kunnen nemen. Ook in dit geval geldt dat de arboarts en bedrijfsarts niet negatief adviseren over vakantie. 
In dat geval geldt dus gewoon de vervaltermijn van 6 maanden, als de werkgever aan zijn informatieplicht heeft voldaan en de werknemer de mogelijkheid heeft geboden om vakantie op te nemen. 

Dus: Is jouw werknemer wel ziek, maar niet volledig arbeidsongeschikt en moet hij/zij van de arbo-arts (gedeeltelijk) weer aan de slag? Dan geldt voor hem in beginsel een vervaltermijn van 6 maanden, als jij hem de mogelijkheid biedt om zijn vakantiedagen op te nemen. 

CAO
Nog een korte opmerking: bij cao of arbeidsovereenkomst kan een langere vervaltermijn dan zes maanden zijn afgesproken. Check dat altijd!

Vervolgstappen 
  1. Overleg met de arboarts of bedrijfarts of de werknemer op vakantie kan. 
  2. Als de arboarts of bedrijfsarts beslist dat vakantie is toegestaan tijdens ziekte, geef de werknemer dan toestemming. Dan zou je dus kunnen beroepen op een vervaltermijn van 6 maanden (of langer als dat is afgesproken in de arbeidsovereenkomst of cao). 
  3. Als de arboarts of bedrijfsarts bijvoorbeeld oordeelt dat vakantie herstel belemmert en vakantie afraadt, weiger dan de toestemming. Dan zou de werknemer zich kunnen beroepen op een verjaringstermijn van 5 jaar. 
  4. Check of jij de zieke werknemer tijdig schriftelijk op de hoogte hebt gesteld van de vervaltermijn. Niet? Dan kan de werknemer stellen dat de verjaringstermijn van 5 jaar geldt. 
  5. Verstuur voortaan voor openstaande wettelijke vakantiedagen een waarschuwingsbrief naar alle werknemers (ziek of niet ziek) met: de hoeveelheid vakantiedagen en de datum waarop ze vervallen.
Twijfel? Schakel ons tijdig in!