Wanneer gaat een huurovereenkomst voor bepaalde tijd over naar onbepaalde tijd?

Wanneer gaat een huurovereenkomst voor bepaalde tijd over naar onbepaalde tijd?


Een huurcontract voor een bepaalde tijd loopt automatisch af na die afgesproken tijd. Er is echter een voorwaarde: de verhuurder moet de huurder tijdig schriftelijk informeren over het einde van de huur, ergens tussen drie maanden en één maand voor de afgesproken einddatum. Als dit niet gebeurt, dan loopt de huurovereenkomst door voor onbepaalde tijd. 

Ook kan je ervoor kiezen om de huurovereenkomst voor bepaalde tijd verlengen, maar in dat geval wordt het automatisch omgezet in een overeenkomst voor onbepaalde tijd (een vast contract). De huurder geniet dan volledige huurbescherming. Dit geldt zelfs als het oorspronkelijke huurcontract voor bepaalde tijd korter was dan het maximale aantal jaren, namelijk 2 jaar voor zelfstandige woningen en 5 jaar voor niet-zelfstandige woningen. Het is namelijk wettelijk niet toegestaan om meerdere opeenvolgende tijdelijke huurcontracten af te sluiten. Het tweede huurcontract wordt altijd beschouwd als een verlenging voor onbepaalde tijd.

Wil je weten hoe je als verhuurder een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd kunt beëindigen? Raadpleeg ons artikel voor meer informatie!