Werknemer met no-riskpolis: wat betekent dit voor mij als werkgever?

Werknemer met no-riskpolis: wat betekent dit voor mij als werkgever?

Wat is een no-riskpolis? 

De no-riskpolis is een regeling voor werknemers met een ziekte of handicap. Kort gezegd, als een werkgever iemand met een ziekte of handicap in dienst neemt en die persoon wordt ziek, dan krijgt de werkgever geld van het UWV om het loon door te betalen. De werkgever hoeft ook geen extra premie  te betalen voor de Ziektewet en WGA-verzekering. 

De no-riskpolis geldt bijvoorbeeld voor werknemers die ooit een Wajong-uitkering kregen of werknemers die recht hebben op een WIA-, WAO-uitkering. Onder bepaalde voorwaarden vallen hieronder ook werknemers die vanuit een WW-uitkering in dienst zijn genomen. 


De duur van de no-risk Ziektewet-uitkering is tot maximaal 104 weken. 

Welke voordelen heeft de no-riskpolis voor de werkgever en werknemer?  

De voordelen van een no-riskpolis voor de werkgever zijn dat hij: 

  1. een Ziektewet-uitkering van het UWV voor de werknemer kan krijgen als hij ziek wordt; 
  2. geen hogere premie hoeft te betalen voor de Ziektewet; 
  3. geen hogere premie hoeft te betalen als de werknemer in de WGA komt. 

De voordelen van een no-riskpolis voor de werknemer zijn dat hij: 

  1. met een arbeidsbeperking in dienst kan blijven;
  2. wordt doorbetaald door de werkgever.
 

Mag ik als werkgever vragen of er sprake is van een no-riskpolis? 

Als werkgever moet je bij de start van het dienstverband de werknemer vragen of er sprake is van een no-riskpolis. Wettelijk gezien hoeft de werknemer daar gedurende de eerste 2 maanden van zijn dienstverband geen antwoord op te geven. Na deze 2 maanden is de werknemer hier wel toe verplicht. Mocht er twijfel zijn over een eventuele no-riskpolis, dan kan er (met toestemming van de werknemer) navraag worden gedaan bij UWV. 


Hoe moet in de no-riskpolis aanvragen? 

De no-riskpolis hoeft niet actief te worden aangevraagd. Zodra een werknemer uit de doelgroep bij een werkgever in dienst treedt, dan is de no-riskpolis actief en kan de werkgever bij ziekte een Ziektewet-uitkering bij UWV aanvragen. 


Let op: de Ziektewet-uitkering moet binnen 6 weken na de eerste ziektedag worden aangevraagd bij UWV. Gaat de werknemer weer aan de slag? Zorg er dan voor dat de herstelmelding binnen 2 dagen aan UWV is doorgegeven. Zo voorkom je onnodige boetes.