Ik wil onder voorwaarden een studie voor mijn werknemer betalen: waar moet ik op letten?

Ik wil onder voorwaarden een studie voor mijn werknemer betalen: waar moet ik op letten?

Je vraag

Een (op dit moment) stagiair van jullie wil graag doorstuderen en dit combineren met een baan binnen jullie bedrijf. Jullie willen de opleiding voor hem of haar betalen. 

Je hebt de volgende vragen:

1. Contract voor 2 maal 1 jaar of onbepaalde tijd? Wat is verstandig?

2. En hoeveel contracten na een jaarcontract nog mogelijk?

3. Indien de werknemer niet bevalt: wat zijn dan consequenties?

4. Zijn er standaard (teksten voor in) contracten beschikbaar voor deze situaties?

5. Is het gebruikelijk voorwaarden te stellen m.b.t. betaling/terugvordering kosten opleiding bij vertrek?

Ons antwoord

  1. Een contract voor onbepaalde tijd en een tijdelijk contract brengen beide hun eigen voor- en nadelen met zich mee. Een tijdelijk contract is in deze situatie wel beter, zo hebben jullie beide de kans om te kijken of het een match is op de lange termijn.
  2. Na een jaarcontract is het nog mogelijk om twee jaarcontracten aan te bieden. Het is in ieder geval zaak dat de tijdelijke contracten opgeteld niet de 3 jaar overschrijden. De stageovereenkomst is in dit geval geen arbeidsovereenkomst dus die telt niet mee voor deze "ketenregeling". Let op: dit kan anders zijn wanneer het werkkarakter het leerkarakter overstijgt en wanneer er sprake is van een ruime vergoeding.
  3. Je zult in dit geval samen met de werknemer moeten kijken op welke manier hij of zij kan verbeteren en hem daartoe de kans te geven. Mocht het dan alsnog niet werken kun je alsdan bij onbepaalde tijd kijken of je met een regeling uit elkaar kan gaan. Mocht dit niet lukken zal er in het geval van een contract voor onbepaalde tijd een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst moeten worden ingediend bij de kantonrechter. Bij bepaalde tijd moet je wachten tot einde contract, tenzij dat niet meer een optie is en dan moet je ook een regeling treffen.
  4. Bijgaand heb ik een model studiekostenregeling voor je bijgevoegd. Het is van belang dat het voor de werknemer (op voorhand) duidelijk is hoe hoog de kosten zijn, voor hoe lang de studie duurt en wat de terugbetalingsvoorwaarden zijn. Daarnaast moet de regeling ook voorzien in een ''glijdende schaal". Bijvoorbeeld: wanneer de werknemer binnen 1 - 6 maanden na het afronden van de studie ontslag neemt of de studie op eigen initiatief niet afrond zal hij 100% van de studiekosten moeten. Na 1 jaar is dit 75%, na 2 jaar 50% etc. Het moet wel in verhouding staan van de waarde van de opleiding. Een voorwaarde voor terugbetaling kan ook zijn dat de werknemer een opvolgend tijdelijk (of onbepaalde tijd) contract niet accepteert. 
  5. Ja, dit is normaal. Zoals besproken is het bij een tijdelijk contract wel belangrijk dat de werknemer nadrukkelijk op de hoogte wordt gebracht van de gevolgen van zo'n studiekostenregeling. Dat licht ik hieronder toe.  

Toelichting

Een studiekostenbeding in een tijdelijk contract brengt een zware last mee voor de werknemer. De kans is een stuk groter dat het contract niet wordt verlengd en dat er dus moet worden terugbetaald. Als je een studiekostenbeding wil opnemen, dan moet je dat heel goed met de werknemer bespreken. Je moet hem nadrukkelijk wijzen op de gevolgen, o.a. de kans dat werknemer moet gaan terugbetalen als het contract niet wordt verlengd. Geef een toelichting, wijs de werknemer op de risico’s en mogelijkheid dat de werknemer geld moet gaan terugbetalen. En als dat gebeurt, leg dat dan ook nog even vast of stuur de werknemer er nog een berichtje over.

We bespraken daarnaast dat ik je onze modellen arbeidsovereenkomst voor bepaalde en onbepaalde tijd toestuur. Wij kunnen de aangepaste documenten altijd even voor jullie nalopen.



Let op: Sinds augustus 2022 mogen studiekosten alleen verhaald worden op de werknemer indien het gaat om een opleiding die niet noodzakelijk is voor het uitoefenen van de functie. Als de opleiding wel noodzakelijk is voor het uitoefenen van de functie kun je dus wel een artikel tot terugbetaling in de overeenkomst toevoegen, maar is de kans aanwezig dat als de werknemer daar tegenin gaat je er geen beroep op kunt doen en dat een rechter dit zal vernietigen.

Voor meer informatie over deze en andere wijzigingen verwijs ik je graag naar het door ons geschreven artikel en bijbehorende stappenplan: 
Stappenplan om de wetswijzigingen van 1 augustus 2022 door te voeren

Voor de toekomst heb ik een recent ge-update model studieovereenkomst bijgevoegd die je kunt gebruiken. 

Vervolgstappen

1. Bespreek de kosten, verwachtingen en consequenties van het volgen van de opleiding met de werknemer;

2. Leg de afspraken vast in de bijgaande studiekostenregeling en laat deze door ons controleren.